11 група 22.05.2020р. Урок №33-34
ТЕМА №2. Кисневе і плазмове різання
Урок №33-34. Кисневе різання деталей з кольорових
металів та їх сплавів.
Різання деталей з легованих сталей
План
1. Техніка кисневого різання.
2. Режими ручного різання листового прокату.
1. Техніка кисневого різання.
2. Режими ручного різання листового прокату.
Домашнє завдання : опрацювати наступний матеріал,
дати відповіді на контрольні питання
дати відповіді на контрольні питання
Для вивчення теми уроків можна використати підручник, або наступний матеріал
1. ТЕХНІКА КИСНЕВОГО РІЗАННЯ
Перед різанням поверхню металу
зачищають від окалини, іржі, фарби і бруду полум'ям різака і металевою щіткою.
Розмічання виконують металевою лінійкою, рисувалкою і
крейдою.
Листи
вкладають горизонтально на опори. Величина вільного простору під листом повинна
бути рівною половині товщини металу плюс 100 мм.
Перед різанням необхідно встановити тиск газів на редукторах, підібрати
номери зовнішнього і внутрішнього мундштуків.
Перед початком різання підігрівне
полум'я встановлюється на край металу для нагрівання кромки до температури
оплавлення, після чого пускають ріжучий кисень.
Розташування різака залежить від товщини металу. При товщині
металу до 50 мм різак спочатку встановлюють вертикально, а при більшій товщині
металу — під кутом 5° до поверхні торця листа (рис. 52, а), а потім нахиляють
на 20—30° у сторону, протилежну рухові різака (рис. 52, 6). Таке розташування
сприяє кращому підігріву металу по товщині та підвищенню продуктивності
різання. Проте його використовують тільки для прямолінійного різання, тому що
при фігурному різанні різак повинен бути розміщений строго вертикально. Початок
різання проходить при збільшеному кутові і з поступовим зменшенням кута до перпендикулярного розташування різака всередині різа.
Для
полегшення початку різання і прискорення нагрівання металу доцільно зробити
зарубку зубилом у початковій точці різа.
Для
забезпечення високої якості різа відстань між мундштуком і поверхнею металу
слід тримати постійною (табл. 1). Для цього різаки комплектуються візками,
циркулями, направляючими лінійками тощо.
Табл. 1. Залежність відстані між
мундштуком і поверхнею металу від
Товщина металу, мм
3- 10
10- 25
25- 50
50-100
100-200
200-300
Відстань, мм
2-3
3-4
3-5
4-6
5-8
7-10
Ширина і чистота різа залежать від способу різання
та товщини металу (табл. 2). При
машинному різанні одержують більш чисті кромки і меншу ширину різа, ніж при
ручному.
Табл. 2. Залежність між товщиною металу
і шириною різа
Товщина металу, мм
5-15
15-30
30-60
60-100
100-150
Ширина різа, мм
2-2,5
2,5-3
3-3,5
3,5-4,5
4,5-5,5
При вирізанні деталей з листового металу всередині листа
пробивають отвір. При невеликій товщині металу (до 20 мм) отвір пробивають
різаком. Після закінчення попереднього нагрівання металу до температури
оплавлення, підігрівне полум'я вимикається і на час пробивання отвору
вмикається ріжучий кисень плавним відкриванням вентиля на різаку, після чого
полум'я знову запалюється в розжареному металі. Така техніка пробивання
отворів виключає можливість виникнення хлопків і зворотних ударів.
При пробиванні отворів глибиною від 20 до 50 мм лист треба
встановлювати похило або вертикально, щоб полегшити скапування рідкого шлаку.
При товщині металу більше 50 мм
початковий отвір свердлять.
Розташування різака при різанні заготовок круглого перерізу
показано на рис. 53.
Початок різання по контуру повинен завжди знаходитись на
прямій, що забезпечує одержання чистого різа на заокругленнях.
У
прямокутному внутрішньому контурі початок різання може бути вибраний в
будь-якому місці, крім кутів.
При вирізуванні фланців спочатку вирізають внутрішню частину,
яка йде у відхід, а потім вирізують контур. Місце початку різання зовнішнього
контура треба вибирати так, щоб проходило легке відокремлення металу, що йде у
відхід.
Зовнішній контур вирізають в останню чергу. Це забезпечить
вирізання деталей з меншими відхиленнями від розмічених контурів. Внутрішні
напруги спотворюють контури різа. їх усувають різанням по внутрішньому контуру.
При різанні зі скосом кромки поверхні різа неоднакові за якістю
— один кут оплавлюється сильніше, ніж другий (протилежний).
2. РЕЖИМИ РУЧНОГО РІЗАННЯ ЛИСТОВОГО ПРОКАТУ
Товщина
Номер
мундштука
Тиск газів, кгс/см2
Швидкість
різання, мм/хв
металу,
мм
зовнішнього
внутрішнього
кисню
горючого газу
8-10
1
1
3
550-400
10-25
1
2
4
400-300
25-50
1
3
6
Не менше 0,1
300-250
50-100
1
4
8
250-200
100-200
2
5
10
200-130
200-300
2
5
12
130-80
Питання для самоконтролю.
1. Охарактеризуйте термін «термічне різання».
2. У чому суть різання плавленням?
3. Назвіть способи різання металів.
4. Яка допустима шорсткість поверхні при кисневому і плазмово-дуговому різанні?
Для вивчення теми уроків можна використати підручник, або наступний матеріал
1. ТЕХНІКА КИСНЕВОГО РІЗАННЯ
Перед різанням поверхню металу
зачищають від окалини, іржі, фарби і бруду полум'ям різака і металевою щіткою.
Розмічання виконують металевою лінійкою, рисувалкою і
крейдою.
Листи
вкладають горизонтально на опори. Величина вільного простору під листом повинна
бути рівною половині товщини металу плюс 100 мм.
Перед різанням необхідно встановити тиск газів на редукторах, підібрати
номери зовнішнього і внутрішнього мундштуків.
Перед початком різання підігрівне
полум'я встановлюється на край металу для нагрівання кромки до температури
оплавлення, після чого пускають ріжучий кисень.
Розташування різака залежить від товщини металу. При товщині
металу до 50 мм різак спочатку встановлюють вертикально, а при більшій товщині
металу — під кутом 5° до поверхні торця листа (рис. 52, а), а потім нахиляють
на 20—30° у сторону, протилежну рухові різака (рис. 52, 6). Таке розташування
сприяє кращому підігріву металу по товщині та підвищенню продуктивності
різання. Проте його використовують тільки для прямолінійного різання, тому що
при фігурному різанні різак повинен бути розміщений строго вертикально. Початок
різання проходить при збільшеному кутові і з поступовим зменшенням кута до перпендикулярного розташування різака всередині різа.
Для
полегшення початку різання і прискорення нагрівання металу доцільно зробити
зарубку зубилом у початковій точці різа.
Для
забезпечення високої якості різа відстань між мундштуком і поверхнею металу
слід тримати постійною (табл. 1). Для цього різаки комплектуються візками,
циркулями, направляючими лінійками тощо.
Товщина металу, мм
|
3- 10
|
10- 25
|
25- 50
|
50-100
|
100-200
|
200-300
|
Відстань, мм
|
2-3
|
3-4
|
3-5
|
4-6
|
5-8
|
7-10
|
Ширина і чистота різа залежать від способу різання
та товщини металу (табл. 2). При
машинному різанні одержують більш чисті кромки і меншу ширину різа, ніж при
ручному.
Табл. 2. Залежність між товщиною металу
і шириною різа
Товщина металу, мм
|
5-15
|
15-30
|
30-60
|
60-100
|
100-150
|
Ширина різа, мм
|
2-2,5
|
2,5-3
|
3-3,5
|
3,5-4,5
|
4,5-5,5
|
При вирізанні деталей з листового металу всередині листа
пробивають отвір. При невеликій товщині металу (до 20 мм) отвір пробивають
різаком. Після закінчення попереднього нагрівання металу до температури
оплавлення, підігрівне полум'я вимикається і на час пробивання отвору
вмикається ріжучий кисень плавним відкриванням вентиля на різаку, після чого
полум'я знову запалюється в розжареному металі. Така техніка пробивання
отворів виключає можливість виникнення хлопків і зворотних ударів.
При пробиванні отворів глибиною від 20 до 50 мм лист треба
встановлювати похило або вертикально, щоб полегшити скапування рідкого шлаку.
При товщині металу більше 50 мм
початковий отвір свердлять.
Розташування різака при різанні заготовок круглого перерізу
показано на рис. 53.
Початок різання по контуру повинен завжди знаходитись на
прямій, що забезпечує одержання чистого різа на заокругленнях.
У
прямокутному внутрішньому контурі початок різання може бути вибраний в
будь-якому місці, крім кутів.
При вирізуванні фланців спочатку вирізають внутрішню частину,
яка йде у відхід, а потім вирізують контур. Місце початку різання зовнішнього
контура треба вибирати так, щоб проходило легке відокремлення металу, що йде у
відхід.
Зовнішній контур вирізають в останню чергу. Це забезпечить
вирізання деталей з меншими відхиленнями від розмічених контурів. Внутрішні
напруги спотворюють контури різа. їх усувають різанням по внутрішньому контуру.
При різанні зі скосом кромки поверхні різа неоднакові за якістю
— один кут оплавлюється сильніше, ніж другий (протилежний).
2. РЕЖИМИ РУЧНОГО РІЗАННЯ ЛИСТОВОГО ПРОКАТУ
Товщина
|
Номер
мундштука
|
Тиск газів, кгс/см2
|
Швидкість
різання, мм/хв
|
||
металу,
мм
|
зовнішнього
|
внутрішнього
|
кисню
|
горючого газу
|
|
8-10
|
1
|
1
|
3
|
550-400
|
|
10-25
|
1
|
2
|
4
|
400-300
|
|
25-50
|
1
|
3
|
6
|
Не менше 0,1
|
300-250
|
50-100
|
1
|
4
|
8
|
250-200
|
|
100-200
|
2
|
5
|
10
|
200-130
|
|
200-300
|
2
|
5
|
12
|
130-80
|
Питання для самоконтролю.
1. Охарактеризуйте термін «термічне різання».
2. У чому суть різання плавленням?
3. Назвіть способи різання металів.
4. Яка допустима шорсткість поверхні при кисневому і плазмово-дуговому різанні?
Немає коментарів:
Дописати коментар