четвер, 21 травня 2020 р.

11 група    22.05.2020р.   Урок №33-34


ТЕМА №2.  Кисневе і плазмове різання


Урок №33-34.  Кисневе різання деталей з кольорових

                             металів та їх сплавів.

                             Різання деталей з легованих сталей

                                                                            

  План
         1.  Техніка кисневого різання.
              2. Режими ручного різання листового прокату.


         Домашнє завдання :     опрацювати наступний матеріал, 
                                                         дати відповіді на контрольні питання


      Для вивчення теми уроків можна використати підручник, або наступний     матеріал  
1. ТЕХНІКА КИСНЕВОГО РІЗАННЯ
Перед різанням поверхню металу зачищають від окалини, іржі, фарби і бруду полум'ям різака і металевою щіткою.
Розмічання виконують металевою лінійкою, рисувалкою і крейдою.
Листи вкладають горизонтально на опори. Величина вільного простору під листом повинна бути рівною половині товщини ме­талу плюс 100 мм.
Перед різанням необхідно встановити тиск газів на редукторах, підібрати номери зовнішнього і внутрішнього мундштуків.

Перед початком різання підігрівне полум'я встановлюється на край металу для нагрівання кромки до температури оплавлення, після чого пускають ріжучий кисень.
Розташування різака залежить від товщини металу. При тов­щині металу до 50 мм різак спочатку встановлюють вертикально, а при більшій товщині металу — під кутом 5° до поверхні торця листа (рис. 52, а), а потім нахиляють на 20—30° у сторону, проти­лежну рухові різака (рис. 52, 6). Таке розташування сприяє кра­щому підігріву металу по товщині та підвищенню продуктивнос­ті різання. Проте його використовують тільки для прямолінійно­го різання, тому що при фігурному різанні різак повинен бути розміщений строго вертикально. Початок різання проходить при збільшеному кутові і з поступовим зменшенням кута до перпен­дикулярного розташування різака всередині різа.
         Для полегшення початку різання і прискорення нагрівання ме­талу доцільно зробити зарубку зубилом у початковій точці різа.
            Для забезпечення високої якості різа відстань між мундштуком і поверхнею металу слід тримати постійною (табл. 1). Для цьо­го різаки комплектуються візками, циркулями, направляючими лі­нійками тощо.

Табл. 1. Залежність відстані між мундштуком і поверхнею металу від 
      Товщина металу, мм
        3-     10
       10-     25
       25-    50
      50-100
      100-200
     200-300
Відстань, мм
       2-3
       3-4
       3-5
     4-6
    5-8
     7-10

Ширина і чистота різа залежать від способу різання та товщи­ни металу (табл. 2). При машинному різанні одержують більш чисті кромки і меншу ширину різа, ніж при ручному.
        Табл. 2. Залежність між товщиною металу і шириною різа
   Товщина металу, мм
       5-15
      15-30
     30-60
     60-100
     100-150
      Ширина різа, мм
      2-2,5
      2,5-3
      3-3,5
    3,5-4,5
      4,5-5,5
При вирізанні деталей з листового металу всередині листа пробивають отвір. При невеликій товщині металу (до 20 мм) от­вір пробивають різаком. Після закінчення попереднього нагріван­ня металу до температури оплавлення, підігрівне полум'я вими­кається і на час пробивання отвору вмикається ріжучий кисень плавним відкриванням вентиля на різаку, після чого полум'я знову запалюється в розжареному металі. Така техніка пробиван­ня отворів виключає можливість виникнення хлопків і зворотних ударів.
При пробиванні отворів глибиною від 20 до 50 мм лист треба встановлювати похило або вертикально, щоб полегшити скапу­вання рідкого шлаку.
При товщині металу більше 50 мм початковий отвір свердлять.
Розташування різака при різанні заготовок круглого перерізу показано на рис. 53.
Початок різання по контуру повинен завжди знаходитись на прямій, що забезпечує одержання чистого різа на заокругленнях.
У прямокутному внутрішньому контурі початок різання може бути вибраний в будь-якому місці, крім кутів.
При вирізуванні фланців спочатку вирізають внутрішню час­тину, яка йде у відхід, а потім вирізують контур. Місце початку різання зовнішнього контура треба вибирати так, щоб проходило легке відокремлення металу, що йде у відхід.
Зовнішній контур вирізають в останню чергу. Це забезпечить вирізання деталей з меншими відхиленнями від розмічених кон­турів. Внутрішні напруги спотворюють контури різа. їх усувають різанням по внутрішньому контуру.
При різанні зі скосом кромки поверхні різа неоднакові за якіс­тю — один кут оплавлюється сильніше, ніж другий (протилежний).

2. РЕЖИМИ РУЧНОГО РІЗАННЯ ЛИСТОВОГО ПРОКАТУ


      Товщина
        Номер мундштука
       Тиск газів, кгс/см2
      Швидкість різання, мм/хв
     металу, мм
      зовнішнього
      внутрішнього
      кисню
     горючого газу
8-10
1
1
3

550-400
10-25
1
2
4

400-300
25-50
1
3
6
       Не менше 0,1
300-250
50-100
1
4
8
250-200
100-200
2
5
10

200-130
200-300
2
5
12

130-80


Питання для самоконтролю.
1.            Охарактеризуйте термін «термічне різання».
2.            У чому суть різання плавленням?
3.            Назвіть способи різання металів.
            4. Яка допустима шорсткість поверхні при кисневому і плазмово-дуговому різанні?

Немає коментарів:

Дописати коментар