середу, 18 березня 2020 р.

  11 група    13.03.2020р.   Урок №111-112

ТЕМА №16.   Технологія механізованого зварювання


Урок №111-112.    Техніка зварювання порошкови дротом.

                              Зварювання самозахисним дротом                                        

План
1.     Техніка зварювання порошковим дротом.
          2.     Зварювання самозахисним дротом.

Домашнє завдання : І.В.Гуменюк, О.Ф. Іваськів 
                                   Технологія електродугового зварювання
                                    ст.183-187
Для вивчення теми уроків можна використати підручник або наступний матеріал

Техніка зварювання
Техніка напівавтоматичного зварювання порошковим дротом аналогічна техніці напівавтоматичного зварювання у вуглекислому газі. Вона мало відрізняється від техніки ручного дугового зварювання, але вимагає певних навиків при зварюванні порошковим дротом різних марок. 
Зварювання ведеться короткою дугою, тому що при збільшені її довжини збільшується розбризкування рідкого металу, погіршується його захист від кисню та азоту повітря, в дроті зростає вигоряння елементів, що призводить до утворення пор у наплавленому металі.  Якщо дуга дуже коротка, падає напруга, що призводить до незадовільного формування шва і появи шлакових включень. 
Особливу увагу слід приділяти вильоту електрода. При його зменшенні мундштук сильно забризкується, до нього приварюється дріт, а у шві утворюються дефекти.
При збільшенні вильоту електродів осердя дроту перегрівається, що призводить до передчасного вигоряння газоподібних складових і до утворення пористості шва. Необхідно слідкувати, щоб шлак не затікав наперед дроту, тобто дріт повинен переміщуватися по краю зварної ванни.
Коливальні рухи електрода залежать від товщини металу й ведуться за витягнутою спіраллю або "змійкою".
Допускається нахил уперед або назад до 15-20°. При зварюванні кутових швів електрод нахиляють на кут 30-40° до вертикалі.
ЗВАРЮВАННЯ САМОЗАХИСНИМ ДРОТОМ
Зварювання дротом суцільного перерізу без додаткового захисту розроблено для виконання монтажних робіт у заводських умовах, коли зварювання у вуглекислому газі застосовувати не можливо. При зварюванні відкритою дугою звичайним дротом проходить вигоряння легуючих елементів і насичення металів газами. При використанні самозахисного дроту вигоряння компенсується за рахунок підвищеного вмісту легуючих елементів у дроті.  Для зварювання у всіх просторових положеннях на будівельних майданчиках, при спорудженні бурових платформ, барж і для зварювання неповоротних стиків труб підприємства змушені були закупляти самозахисний порошковий дріт за кордоном за порівняно високими цінами, оскільки вітчизняна промисловість не випускала самозахисний дріт малого діаметра.
Тому в ІЕЗ ім. Є. О. Патона було створено самозахисний дріт марки ПП-АН60 діаметром 1,2-1,6 мм для зварювання у всіх про­сторових положеннях конструкцій з вуглецевих і низьколегованих сталей. Механічні властивості дроту не поступаються зарубіжним аналогам. Він забезпечує високу міцність і ударну в'язкість зварних з'єднань при низьких температурах. Крім того, він забезпечує відмінне відокремлення шлакової кірки, правильну форму швів, дозволяє проводити зварювання металоконструкцій в умовах мон­тажного майданчика у всіх просторових положеннях.
При зварюванні спостерігається незначне розбризкування мета­лу і незначне виділення аерозолі. Дріт пройшов комплексне випро­бування на підприємствах України.
До легуючих елементів відносяться алюміній, титан, церій, цир­коній, селен, лантан. Вони зв'язують кисень і азот у стійкі немета­леві включення, які майже не впливають на зниження пластичності й в'язкості металу.
Для підвищення стабільності процесу зварювання до дроту до­дають церій, залишки якого в шві (сліди) підвищують пластичність і в'язкість металу.
Легованим дротом суцільного перерізу за допомогою відкритої дуги можна зварювати метал, покритий окалиною, незначним налітом іржі, слідами масла.
Підготовка кромок металу, складання, техніка зварювання, про­дуктивність аналогічна зварюванню у вуглекислому газі. Зварюван­ня виконують на постійному струмі прямої та зворотної полярності. Орієнтовні режими наведено в табл. 1.


Таблиця 1

Недоліком застосування цього способу зварювання є те, що зовнішній вигляд шва гірший, він покритий товстою плівкою ок­сидів, які щільно зчеплені з його поверхнею.



Немає коментарів:

Дописати коментар